Всичко което трябва да знаете за кърлежите

5 стъпки да отстраните кърлеж

Как кърлежите се закачат за животното?

Кърлежите живеят навън, в гористи райони, ливади и паркове, и могат да се закачат към някое животно, когато премине покрай тревите/храстите.

Най-добрият начин да се справите с тази ситуация е да отстраните кърлежа възможно най-бързо.

  1. С пинсети или специална щипка за вадене на кърлежи, хванете главата на паразита внимателно в мястото на прикрепване, възможно най-близо до кожата.
  2. Дърпайте бавно, постоянно и внимателно, така че да откачите кърлежа от кожата. При някой инструменти се изисква едновременно въртеливо движение.
    Важно е изобщо да НЕ стискате или смачквате тялото на кърлежа, тъй като това може да вкара слюнка, докато кърлежът е още прикачен за животното, и така да се пренесе заболяване.
  3. След отстраняването на кърлежа, измийте мястото с вода и сапун.
  4. В случай, че част от кърлежа остане забита, опитайте се да я извадите като треска.
  5. Наблюдавайте мястото няколко дни след изваждането на кърлежа. Ако се подуе, отидете при ветеринарен лекар.

Ако кучето Ви има прикачени кърлежи преди поставянето на каишка Foresto®, е препоръчително първо да ги отстраните. След това, Вашето куче ще бъде защитено срещу кърлежи до 48 часа след поставянето на Foresto®.

FORESTO® ИМА РЕПЕЛЕНТЕН ЕФЕКТ
И ЕЛИМИНИРА КЪРЛЕЖИТЕ

Foresto® е лесна и удобна за употреба. Държи кърлежите надалеч, като не само ги отстранява, но и благодарение на репелентния си ефект, който не им позволява да ухапят Вашия любимец.

Как работи:

Кърлежите се срещат с малки количества от активните субстанции на Foresto®, когато се предвижват в козината или по кожата на третираното животно. Това кара кърлежите да отбягват този контакт, познато като "ефект горещи крака", точно както човек ходещ бос по горещ пясък. Кърлежът се опитва да избяга, но скоро е парализиран, пада от животното носещо Foresto® и умира преди да успее да ухапе.

Foresto® има репелентен ефект и убива повечето кърлежи преди да могат да ухапят, като по този начин намаляват риска от векторно-пренасяни заболявания.

1Drummond R. Кърлежите и какво може да се направи срещу тях. 3rd ed. Berkeley, CA. Wilderness Press; 2004.