Всичко което трябва да знаете за кърлежите

КАК КЪРЛЕЖИТЕ НАПАДАТ И
ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХВАТ

Кърлежите са паразити хранещи се с кръвта на гостоприемника. Техните ухапвания са не само болезнени, но и могат да пренасят заболявания, които са опасни за животните и хората.

В допълнение към болката и дискомфорта който причиняват, кърлежите представляват сериозна опасност за любимците.

  1. Кърлежите се закачат за тялото на животното и се хранят с кръвта. Сериозни опаразитявания могат да доведат до загуба на значително количество кръв, и последваща анемия.
  2. Кърлежите вкарват слюнката си, която съдържа антикоагуланти, позволявайки им по този начин да смучат кръв през хоботчето1. Тази слюнка може да пренесе микроорганизми, които предизвикват заболявания, като Борелиоза (или Лаймска болест), Ерлихиоза или Бабезиоза1. Научете повече тук: заболявания свързани с кърлежите
  3. Кърлежите могат да останат закачени за животното за няколко дни. Въпреки това, само едно ухапване е достатъчно за някои заболявания, да бъдат пренесени със слюнката.

РЕПЕЛЕНТНИЯТ ЕФЕКТ НА FORESTO®
СРЕЩУ КЪРЛЕЖИ

Едно от основните предимства при употребата на Foresto® е, че каишката има силен репелентен ефект срещу кърлежи. Това е много важно, като се има предвид пренасянето на заболявания: благодарение на Foresto®, паразитите не могат да ухапят, и впоследствие умират. Предотвратявайки ухапванията от кърлежи, Foresto® предпазва от пренасяне на патогени, причиняващи заболявания, в кръвния поток на домашните любимци.

1Drummond R. Кърлежите и Какво Можете Да Направите Срещу Тях. 3rd ed. Berkeley, CA. Wilderness Press; 2004.